ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
06 (1) 322 54 56
Arany árfolyam
ASK
2 072,97 EUR
817 707,89 HUF
BID
2 072,09 EUR
815 744,54 HUF
AKTUÁLIS EUR/HUF
1€ = 394,07 HUF
Árfolyam grafikon

Címkefelhő

törtarany, törtarany felvásárlás budapest, aranypont, aranytömb, arany vétel, arany befektetés, arany árfolyam, arany érme, fizikai arany

Honnan ismered az oldalt


Itt az arany ideje futni?
2023-04-26 15:07:35

Az arany ára emelkedik, miközben a befektetők menedéket keresnek a gazdasági bizonytalanság közepette – de vajon ez kitart-e?

Az arany ára 2023-ban is magas marad.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a befektetők egyre gyakrabban özönlenek a „biztonságos” eszközök felé portfóliójuk védelme érdekében, és sokan közülük az arany támogatása mellett döntöttek, mivel a jelek szerint a globális gazdaság valami inflexiós ponthoz érkezett.

Több mint egy évnyi egekbe szökő árak és a jelentősebb jegybankok gyors ütemű kamatemelése után végre úgy tűnik, hogy az árral megindul az infláció elleni globális harc. A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzései azonban azt mutatják, hogy a globális gazdasági növekedés a 2022-es 3,4%-ról 2023-ra mindössze 2,8%-ra esik vissza, miközben sokan azt sugallják, hogy a bankrendszer jelenlegi gyengeségét a bankrendszer gyors szigorítása okozta. a világ legnagyobb gazdaságai.

Következésképpen a jelenlegi gazdasági helyzetben oly sok ingadozás és bizonytalanság mellett az arany ára – amely a biztonságos menedékről ismert – az utóbbi időben emelkedésnek örvend. Valójában az arany a HYCM egyik legkeresettebb eszköze.

De mi okozza az arany árának inflációját, milyen tényezők állnak a közelmúltbeli emelkedés hátterében, és vajon az arany új magasságokat érhet el a következő néhány hónapban?

Mi okozza az arany árának inflációját?

Mint minden eszköz esetében, az arany és az áremelkedést okozó kulcstényezők közötti kapcsolat összetett és sokrétű. Vannak azonban olyan általános tendenciák, amelyek a gazdasági bizonytalanság idején általában érvényesek.

Például az arany ára fordított arányban áll a reálhozamokkal, ami kiszámítható úgy, hogy az aktuális inflációt levonjuk a kötvény kamatából (más néven nominális hozam). Amikor a reálhozamok csökkennek, ami azt jelenti, hogy az inflációval korrigált kötvény hozama nullához közeli vagy negatív tartományba esik, a befektetők gyakran támogatják az arany iránti keresletet, miközben olyan alternatív befektetést keresnek, amely az inflációs környezet ellenére is nyereséget tud nyújtani.
Hasonlóképpen, az arany fordított arányban áll az amerikai dollárral, mivel a nemesfém dollárban denominált. Ezért, amikor az USA-dollár gyenge, olcsóbbá válik a más valutában lévő vásárlók számára. Ez felpörgeti az arany iránti keresletet, és ennek következtében az árak is emelkednek.

A befektetőkhöz hasonlóan a központi bankok is az aranyhoz fordulnak portfóliójuk diverzifikálása és a piaci ingadozásokkal szemben esetleg érzékenyebb eszközöknek való kitettség csökkentése érdekében. Emiatt magas infláció esetén a központi bankok előnyben részesítik az arany belső értékét, mint véges erőforrást, mivel ez segíthet megőrizni tartalékaikat hosszú távon, még akkor is, ha az árak máshol emelkednek. Ebben a forgatókönyvben a központi bankok nagymértékben felfújhatják az arany iránti keresletet, ami nyilvánvalóan befolyásolja az árakat.
Mi vezérelte a legutóbbi aranyrallyt?

Ezeket az általános trendeket és piaci közhelyeket szem előtt tartva mivel magyarázható a közelmúltbeli aranyrally?

Egyrészt a végéhez közeledni látszik az agresszív kamatemelési ciklus, amelyet szinte minden nagyobb jegybank kedvelt, így az árak a kamatkilátások csökkenésével emelkedtek. Április 13-án például az amerikai piacok 70%-os esélyt láttak a Federal Reserve májusi további kamatemelésére, míg a júliusi kamatcsökkentés valószínűsége 56% -ra emelkedett . Következésképpen az arany határidős ügylete április 14-én érte el legmagasabb pontját 2023-ban, 2056,15 dolláron , ami azt tükrözi, hogy a jegybanki politika kulcsszerepet játszott a közelmúltbeli emelkedésben.

Az árak a befektetők recessziós félelmeiből is profitáltak – a növekedést fojtogató kamatlábak miatt sokan az aranyhoz fordultak, hogy védekezzenek egy esetleges tőzsdei eladás ellen a növekedés további stagnálása esetén. Ez a tendencia növekedhet, ha a további kamatemelések valószínűsége ismét megnő.

Eközben az amerikai dollár az év eleje óta jelentős veszteségeket szenvedett el, mivel megnőtt annak a valószínűsége, hogy a Fed leállítja kamatemelési ciklusát, és ezzel eltörölte 20 éves csúcsát 2022 szeptemberében. Ennek megfelelően az arany javára vált, hogy olcsóbb a tulajdonosok számára. más valutákból. Míg az amerikai dollár 1,35% -ot esett április közepéig, az arany ára több mint 8% -kal nőtt .

A Szilícium-völgy Bank összeomlása és a Credit Suisse összeomlása után a bankrendszer gyengülésének legutóbbi jelei másutt is támogatták az arany árfolyamát az elmúlt hetekben. Ezért a banki fertőzéstől való félelmek hatására az arany ára több mint 2% -kal nőtt egyetlen nap alatt márciusban, mielőtt 2022 novembere óta a legnagyobb heti emelkedést mutatta volna.

A tüntetés itt marad?

Sok elemző szerint az arany 2023-ban minden idők csúcsát fogja elérni, mivel a recessziótól való félelem és a tőzsdei értékelési kockázatok nőnek. Ha a központi bankok úgy érzik, hogy a növekedés megóvása érdekében szigorúbb kamatlábokat kell kezelniük, az arany 20%-ot meghaladó mértékben emelkedhet . Ezt támasztja alá, ha a kamatszint csökkenni kezd, az amerikai dollár gyengülése is valószínűleg folytatódik. Eközben úgy tűnik, az infláció a vártnál ragadósabb lesz világszerte, így az arany iránt továbbra is élvezni fogják a keresletet azok a befektetők, akik az árak emelkedésével meg akarják védeni a vásárlóerőt.

Összegezve, az arany árának közelmúltbeli emelkedését számos tényező vezérelte, beleértve az arany ára, a reálhozamok és az amerikai dollár közötti fordított kapcsolatot, valamint a központi bankok és a menedéket kereső befektetők megnövekedett keresletét. a gazdasági bizonytalanság kellős közepén. Mint ilyen, a keresletnek továbbra is támogatnia kell az árakat, ha ezek a makrogazdasági trendek 2023-ban is fennmaradnak, ami még magasabbra tolhatja az árakat.

Forrás: Investment Monitor

Aranypont központ / Útvonaltervezés
Tervezze meg útját egyszerűen és gyorsan az Aranypontba.
Térkép/Útvonaltervezés
> GPS Koordináták

Kapcsolat, elérhetőségek

Aranypont budapesti
központi cím
1075 Budapest, Síp utca 12.
Nyitvatartásunk
hétköznaponként
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 17:00
Péntek: 08:00 - 13:00

Telefonos elérhetőségeink

Aranypont központi
ügyfélszolgálat
06 20 / 544 4189
Partnereink:
© 2014. Aranypont Magyarország Kft. | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | GYIK - 6.6034