ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
06 (1) 322 54 56
Arany árfolyam
ASK
2 152,02 EUR
827 722,84 HUF
BID
2 151,29 EUR
824 705,63 HUF
AKTUÁLIS EUR/HUF
1€ = 383,99 HUF
Árfolyam grafikon

Címkefelhő

törtarany, törtarany felvásárlás budapest, aranypont, aranytömb, arany vétel, arany befektetés, arany árfolyam, arany érme, fizikai arany

Honnan ismered az oldalt


A jól diverzifikált portfóliónak tartalmaznia kell az aranyat, mint stratégiai hosszú távú befektetést és fontos allokációt.

 

Az Arany Világtanács: Az arany kulcsfontosságú szerepet tölt be, mint stratégiai hosszú távú befektetés, és a jól diverzifikált portfólió egyik fő allokációja.

Kapcsolódó történetek

Az arany az idő múlásával hagyományosan megtartja értékét, mivel rendkívül likvid eszköz, amely nem hordoz semmilyen hitelkockázatot vagy kötelezettséget, és szűkös erőforrás. Emellett számos forrásból, például befektetésekből, tartalékeszközökből, ékszerekből és technológiai összetevőkből származó kereslet előnyeit is kihasználja.

Az Arany Világtanács kijelenti, hogy ezek a tulajdonságok összességében véve az aranyat a részvények és kötvények nyilvánvaló kiegészítőjévé, valamint a diverzifikált portfóliók üdvözlendő kiegészítőjévé teszik.

A jól diverzifikált portfóliónak tartalmaznia kell az aranyat, mint stratégiai hosszú távú befektetést és fontos allokációt. Azáltal, hogy hosszú távú allokációt tartottak, és kihasználták az arany hírnevét, mint biztonságos menedéket a gazdasági bizonytalanság idején, a befektetők idővel felismerték az arany értékének jelentős részét.

Az Arany Világtanács legutóbbi jelentése szerint jelentős következményekkel jár a környezeti, társadalmi és kormányzási (ESG) célok befektetési stratégiákon belüli nagyobb integrációja felé történő elmozdulás, és az arany szerepet játszhat ezek támogatásában.

Az aranyat olyan eszközként kell elismerni, amely egy olyan ellátási láncból származik, amely betartja a szigorú ESG-szabványokat, és amelyet felelősségteljesen szereznek be és forgalmaznak. A befektetők éghajlattal kapcsolatos kockázatoknak való kitettségének csökkentése érdekében az arany is hasznos lehet.

„Az arany relevanciája stratégiai eszközként 2023” című tanulmányában az Arany Világtanács három fő módszert vázol fel, amellyel az arany javíthatja a portfóliót. Lássuk.

Hosszú távú megtérülési forrás

Az aranyat a befektetők régóta értékes árucikknek tekintik a bizonytalanság idején. Történelmileg azonban hosszú távú nyereséget hozott mind a jó, mind a nehéz gazdasági időszakokban. Számos keresleti forrása miatt az arany különösen rugalmas, és különféle piaci körülmények között tisztességes hozamot képes produkálni.

Egyrészt az aranyat gyakran használják befektetésként a vagyon megőrzésére és idővel történő gyarapítására, másrészt az ékszerek és a technológia iránti kereslet miatt fogyasztási cikk is. A bizonytalan gazdasági időkben az anticiklikus befektetések szükségessége emeli az arany árát. A prociklikus vásárlói kereslet segít abban, hogy jól teljesítsen, amikor a gazdaság növekszik.

Ezek az elemek együttesen biztosítják az aranynak azt a képességet, hogy biztonságot nyújtson különféle gazdasági környezetben.

 

Az arany keresleti forrásai

Az adatok alátámasztják azt az elképzelést, hogy az arany jó inflációs fedezet: 1971 óta mind az amerikai, mind a globális fogyasztói ármérőt (CPI) felülmúlja. Ezenkívül az arany megvédi a befektetőket a túlzott inflációtól.

Amikor az infláció 2% és 5% között volt, az arany ára jellemzően 8%-kal nőtt évente. A még magasabb infláció mellett ez a szám észrevehetően emelkedett. Hosszú távon tehát az arany a vagyon védelmét és növelését is szolgálta.

 

Az arany ára kontra infláció

"Kutatásunk azt is mutatja, hogy az aranynak jól kell működnie a deflációs időszakokban. Az ilyen időszakokat alacsony kamatlábak, csökkent fogyasztás és beruházások, valamint pénzügyi stressz jellemzi, amelyek mindegyike elősegíti az arany iránti keresletet" - áll a jelentésben.

Működő diverzifikáció

Az arany és az egyéb kockázati eszközök közötti különbség az, hogy ahogy ezek az eszközök csökkennek, az arany negatív kapcsolata növekszik velük.

A részvények és egyéb kockázatos eszközök, valamint a fedezeti alapok, az ingatlanok és a hosszú ideig portfóliódiverzifikálóként számon tartott nyersanyagok többsége csökkentette az értéket, és ezzel szemben az arany ára állandó maradt és emelkedett, dollárban számolva december között 21%-kal emelkedett. 2007 és 2009 februárja.

Az arany teljesítménye jól kitartott a legutóbbi, 2020-as és 2022-es súlyos részvénypiaci esések során.

"Elemzésünk ezt támasztja alá, és azt mutatja, hogy ha a részvények erősen felpörögnek, akkor az arannyal való korrelációjuk fokozódhat. Ennek oka az aranyfogyasztói keresletet támogató vagyonhatás, valamint a magasabb inflációs várakozásokkal szemben védelmet kereső befektetők kereslete." jelentés.

Likviditás biztosítása

Az aranypiac méretes, nemzetközi és nagyon rugalmas. A tőzsdéken vagy a tőzsdén kívüli (OTC) származtatott ügyletek iránti 1,0 billió USD nyitott kamat mellett a jelentés becslései szerint a befektetők és a központi bankok fizikai aranyvagyonának értéke körülbelül 4,8 billió USD (trn) .

Ezenkívül az aranypiac likvidebb, mint sok más jelentős pénzügyi piac, mint például az euró/jen és a Dow Jones Industrial Average, miközben a fő kereskedők kereskedési volumene az Egyesült Államok 1-3 éves kincstárjegyeihez és DKJ-eihez hasonlítható. .

"A piac mérete és mélysége azt jelenti, hogy kényelmesen elférnek benne a nagy, vételi és megtartási intézményi befektetők. Sok pénzügyi piaccal éles ellentétben az arany likviditása még pénzügyi stressz idején sem szárad ki. Ami szintén fontos, az arany lehetővé teszi a befektetők számára, hogy teljesítsék kötelezettségeiket, amikor a portfóliójukban lévő kevésbé likvid eszközöket nehéz eladni, vagy rosszul árazzák” – áll a jelentésben.

Forrás: Mintgenie

Aranypont központ / Útvonaltervezés
Tervezze meg útját egyszerűen és gyorsan az Aranypontba.
Térkép/Útvonaltervezés
> GPS Koordináták

Kapcsolat, elérhetőségek

Aranypont budapesti
központi cím
1075 Budapest, Síp utca 12.
Nyitvatartásunk
hétköznaponként
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 17:00
Péntek: 08:00 - 13:00

Telefonos elérhetőségeink

Aranypont központi
ügyfélszolgálat
06 20 / 544 4189
Partnereink:
© 2014. Aranypont Magyarország Kft. | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | GYIK - 6.2987