ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
06 (1) 322 54 56
Arany árfolyam
ASK
2 180,97 EUR
853 533,51 HUF
BID
2 180,49 EUR
852 900,84 HUF
AKTUÁLIS EUR/HUF
1€ = 391,25 HUF
Árfolyam grafikon

Címkefelhő

törtarany, törtarany felvásárlás budapest, aranypont, aranytömb, arany vétel, arany befektetés, arany árfolyam, arany érme, fizikai arany

Honnan ismered az oldalt


Ellentétes hatások mozgatják jelenleg az arany árfolyamát: a mérséklődő infláció és a hozamok ezt kísérő csökkenése felfelé, a globális lassulás hatására rövid távon várhatóan erősödő dollár a lefelé nyomhatja az árfolyamot. Van ugyanakkor egy olyan új tényező, amellyel hosszabb távon is érdemes számolni az aranypiacon. Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója a Holdblog olvasóinak kérdésére válaszolva foglalja össze az arany árfolyamának alakulásával kapcsolatos várakozásait.

Az arany ára nagyon hosszú távon az inflációval egyező ütemben emelkedik, tehát a sárga nemesfém egy nulla reálhozamú, azaz reálértékőrző eszköz. Legalábbis az elmúlt néhány ezer év során így viselkedett, és ebben nem várok változást. Ez persze nagyon hosszú táv, ettől akár néhány évtizeden keresztül is eltérhet az árfolyam.

arany_deviza-680.jpg

 

Az elmúlt 5-10 évben az arany (dollárhoz viszonyított) áralakulását nagyon jól meg lehetett magyarázni az amerikai hosszú futamidejű (10-30 éves) inflációindexált kötvények (az úgynevezett TIPs-ek) hozamának mozgásával. Amikor a TIPs-ek (reál)hozama emelkedett, akkor az arany ára esett és fordítva. Valamelyest szintén mozgatta a legnépszerűbb nemesfém árát a dollár gyengülése-erősödése (felfelé, illetve lefelé), illetve az elmúlt 2 évben egy további tényező, az általános árszínvonal (infláció) drasztikus megugrása.

arany_amerikai-680.jpg

 

Ezen tényezők együttesen a következő néhány hónapban ellentétes irányban hathatnak az arany árfolyamra. Bár sok a bizonytalanság, személy szerint a nagy hozamemelkedés után az infláció csökkenésével a TIPs-ek hozamának esésére számítok (ez az aranynak pozitív), ugyanakkor a globális lassulás eredményeképpen a dollár némi erősödését várom (ez arany negatív). (Többéves távlatban a dollár gyengülésére számítok.)

Természetesen, ezek rövid távú alakulásának megtippelésében nehéz egy hatékony piacon okosnak lenni, hosszabb távon azonban van egy fontos közelmúltbeli fejlemény, ami kedvez az arany árfolyamának. Az orosz devizatartalékok befagyasztása igazi „game changer” esemény volt. Innentől kezdve minden olyan ország elgondolkodik, hogy miben tartsa devizatartalékait, amely potenciálisan konfliktusba kerülhet a nyugati világgal. (Trump elnök korábbi kijelentései több esetben egy-egy országnak az amerikai dollár bank- és fizetőrendszerről való lekapcsolásáról még csak szóbeli fenyegetések voltak, a tavalyi döntés már tény.) Így a tovább fokozódó geopolitikai konfliktusok évtizedében számos jegybank várhatóan növeli majd az aranytartalékait, azaz a devizatartalékai nagyobb részét szeretné aranyban tartani.

Már az elmúlt 12 hónap eseményei is erre engednek következtetni, ugyanis a jegybanki aranyvásárlások volumene megemelkedett, különösen a fejlődő országbeli központi bankok vételeinek köszönhetően. Mindezeket alapján, véleményem szerint, összességében továbbra is érdemes aranyat tartani a portfólióban.

Forrás: Forbes

Aranypont központ / Útvonaltervezés
Tervezze meg útját egyszerűen és gyorsan az Aranypontba.
Térkép/Útvonaltervezés
> GPS Koordináták

Kapcsolat, elérhetőségek

Aranypont budapesti
központi cím
1075 Budapest, Síp utca 12.
Nyitvatartásunk
hétköznaponként
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 17:00
Péntek: 08:00 - 13:00

Telefonos elérhetőségeink

Aranypont központi
ügyfélszolgálat
06 20 / 544 4189
Partnereink:
© 2014. Aranypont Magyarország Kft. | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | GYIK - 6.5946