ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
06 (1) 322 54 56
Arany árfolyam
ASK
2 183,16 EUR
854 336,00 HUF
BID
2 182,67 EUR
853 559,30 HUF
AKTUÁLIS EUR/HUF
1€ = 391,20 HUF
Árfolyam grafikon

Címkefelhő

törtarany, törtarany felvásárlás budapest, aranypont, aranytömb, arany vétel, arany befektetés, arany árfolyam, arany érme, fizikai arany

Honnan ismered az oldalt


Az Egyesült Államok minden bizonnyal elkerüli a recessziót, az amerikai tőzsdeindexek rekordszinten kereskednek, és az olyan kockázatosabb befektetések, mint a bitcoin, minden idők legmagasabb árain vannak, de az arany, amely vitathatatlanul a világ legrégebbi befektetése – gyakran úgy tekintenek rá, mint fedezetre máshol a piaci veszteségek ellen – folyamatosan felértékelődik.

Az arany ára az elmúlt két évtizedben megötszöröződött.

Legfontosabb tények

Az arany minden idők csúcsán, unciánként 2223 dolláron forgott hétfőn, éves emelkedése 8%-ra, 12 havi emelkedése pedig 13%-ra nőtt, ami ugyanabba az irányba halad, mint az amerikai referencia-tőzsdeindex, az S&P 500. 11% éves és 30% 12 hónapos hozam.

Az aranyláz meglepetés lehet az amerikai befektetők számára, tekintve, hogy a „biztonságos menedék” nemesfém rekordfutása nem esik egybe az olyan korábbi eseményekkel, amelyek minden idők csúcsát eredményezték az arany esetében, mint például a 2000-es évek végi pénzügyi válság és a Covid-19 járvány.

Az arany emelkedése mögött kulcsfontosságú tényező, hogy a dolgok sokkal kevésbé jól néznek ki sok nem amerikai piacon: az Egyesült Államok idei 2,1% -os gazdasági növekedése meghaladja a többi fejlett gazdaság, például Németország, Japán és az Egyesült Királyság 1%-os alatti növekedését; miközben a nagy devizatőzsdéken jegyzett részvények jórészt alulteljesítettek amerikai társaiknál, a hongkongi Hang Seng index 16%-ot veszített az elmúlt évben, a brit FTSE 100 pedig 8%-ot emelkedett.

Ross Norman, a Metals Daily vezérigazgatója szerint „nem a nyugati befektető áll” az aranyrally mögött, a nyereséget a kínai befektetők „fenomenális” keresletének tulajdonítja, akik a világ második legnagyobb gazdaságának potenciális gazdasági instabilitása ellen akarnak fedezni egy kereskedelmi realitás közepette.

Az Egyesült Államokon belül számos más magyarázat is létezik az arany árának megugrására, mivel egyes befektetők keresik a lehetőségeket, hogy fogadjanak a vártnál rosszabb infláció lehetőségére, áthelyezzék portfóliójukat a tőzsdei ugrás után, és védekezzenek a geopolitikai instabilitás ellen, olyan problémákkal, mint pl. Izrael és a Hamasz, valamint Oroszország és Ukrajna háborúja, valamint a befektetők fejében ott szerepel a novemberi elnökválasztás is.

Mire kell figyelni

Bejövő kamatcsökkentések, amelyek az amerikai államkötvények hozamának csökkenését okozzák, és így egy másik, jellemzően biztonságos eszközosztály hozamát kevésbé vonzóvá teszik. Solita Marcelli, a UBS Global Wealth Management befektetési igazgatója, szerint a központi bankok öt évtizede világszerte magas aranyvásárlásai, valamint az, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt potenciálisan fokozza az Egyesült Államok és Kína közötti feszültséget, szintén mind okot ad arra, hogy továbbra is emelkedjen az arany a jövőben.

Nagy Szám

3,3 billió dollár. Nikolaos Panigirtzoglou, a JPMorgan Chase stratégája szerint ennyi aranyat tartanak a befektetők. Ez az összes globális befektetés értékének körülbelül 1,4%-át teszi ki.
Meglepő tény

A UBS szerint a januári aranyszállítmányok körülbelül fele Hongkongba és a szárazföldi Kínába érkezett.

Kulcs háttér

Az arany befektetési népszerűsége az inflációs rohamok és a konfliktusos időszakok által világszerte tapasztalt értékmegőrzés évszázados történetét követi. Az amerikai befektetők nemesfémbe vetett hite tavaly a legmagasabb szintet érte el 2012 óta, és a Gallup közvélemény-kutatása szerint a válaszadók magabiztosabban fektetnek aranyba, mint részvényekbe. Az arany rallye egybeesik egy meglehetősen lapos amerikai dollárral, amely szintén jellemzően felértékelődik a piaci nehézségek idején; a DXY, amely a dollárt a többi vezető globális valutával szemben követi, 1%-kal emelkedett a mai napig, és 2%-kal csökkent az elmúlt évben. A FactSet adatai szerint az arany az elmúlt 20 évben 422%-kal növelte értékét, ami az S&P 500-as 588%-os hozama alatt van a két évtized alatt, de még mindig figyelemre méltó a teljesítménye, tekintve, hogy az arany szervetlen anyag, amely nem képes megtéríteni a nyereséget.

Forrás: FORBES

Aranypont központ / Útvonaltervezés
Tervezze meg útját egyszerűen és gyorsan az Aranypontba.
Térkép/Útvonaltervezés
> GPS Koordináták

Kapcsolat, elérhetőségek

Aranypont budapesti
központi cím
1075 Budapest, Síp utca 12.
Nyitvatartásunk
hétköznaponként
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 17:00
Péntek: 08:00 - 13:00

Telefonos elérhetőségeink

Aranypont központi
ügyfélszolgálat
06 20 / 544 4189
Partnereink:
© 2014. Aranypont Magyarország Kft. | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | GYIK - 6.0052