ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
06 (1) 322 54 56
Arany árfolyam
ASK
2 178,23 EUR
853 136,45 HUF
BID
2 177,76 EUR
852 403,57 HUF
AKTUÁLIS EUR/HUF
1€ = 391,54 HUF
Árfolyam grafikon

Címkefelhő

törtarany, törtarany felvásárlás budapest, aranypont, aranytömb, arany vétel, arany befektetés, arany árfolyam, arany érme, fizikai arany

Honnan ismered az oldalt


NAIROBI (Reuters) – Mali vezető aranytermelői közül néhányan azt mondták, hogy az új törvény, amely lehetővé teszi a katonai vezetésű kormánynak, hogy növelje bányatulajdonát, nem vonatkozik a meglévő műveletekre, de elemzők szerint ez valószínűleg elriasztja a jövőbeli befektetéseket.

Összhangban az erőforrások nacionalizmusának világszerte tapasztalható növekedésével, amelyet az erős nyersanyagárak ösztönöznek, a mali parlament által elfogadott kódex lehetővé tenné, hogy az állam és a helyi befektetők akár 35%-os részesedést szerezzenek a bányászati ​​projektekben, szemben a jelenlegi 20%-kal.

Hatályba lép, ha Assimi Goita elnök aláírja, bár nem világos, hogy ez mikor lesz.

A Maliban működő bányavállalatok azt mondták, hogy a bányák kitermelését a korábbi egyezmények védik, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy szükség esetén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezzenek.

A világ második legnagyobb aranybányászati cégének, a Barrick-nek vezérigazgatója, Mark Bristow elmondta, hogy személyesen egyeztetett a jelenlegi vezetéssel a törvényjavaslattal kapcsolatban.

"Optimisták vagyunk abban, hogy a múlthoz hasonlóan megtaláljuk a kölcsönösen elfogadható módot annak érdekében, hogy Mali aranyfényben maradjon" - mondta egy szóvivő a Reutersnek, mondván, hogy a Barrick "konstruktív kapcsolatot ápol az egymást követő kormányokkal".

Az aranybányászat Mali bruttó hazai termékének 9%-át és az állami bevételek felét adja.

Lassana Guindo, a bányászati ​​minisztérium műszaki tanácsadója a Reuters-nek azt mondta, hogy Mali meg akarja őrizni vonzerejét, stabilitását és tiszteletben tartja a befektetők iránti kötelezettségvállalásait, bár nem volt hajlandó megmondani, hogy a törvény mikor lép életbe, és hogy csak az új projekteket érinti-e.

"Meg kell várni a kihirdetését és a végrehajtási rendeleteket, különösen a végrehajtási rendeleteket. Vannak dolgok, amelyek még folyamatban vannak" - mondta.

A Mali déli részén és a főváros környékén, az ország instabilabb északi részétől távol eső aranybányák egészen mostanáig nagyrészt védve voltak az instabilitástól és az ingatag adórendszerektől, amelyek visszatartották a befektetéseket Nyugat-Afrika nagy részén.

A vancouveri székhelyű B2Gold (NYSE: BTG ) Corp, amely a mali zászlóshajója, Fekola bányájában bővíti kitermelését, azt mondta, hogy élettartama során nem valószínű, hogy a műveletet érdemben befolyásolja a törvénymódosítás.

"Egy olyan meglévő bányászati ​​projektet, mint a Fekola Mine, amelynek egyezménye megfelel az egyezmény megkötésekor érvényben lévő bányászatnak, nem érintheti az új bányászati ​​kódex" - mondta B2Gold a Reutersnek.

Egy másik üzemeltető, a Hummingbird Resources azt mondta, hogy a befektetők figyelemmel kísérik a fejleményeket.

"Ezt végső soron figyelembe kell venni az új bányászati ​​törvény hatálya alá tartozó potenciális projektek jövőbeli befektetési döntéseinél" - mondta a Hummingbird szóvivője a Reutersnek.
Az elemzők azt jósolták, hogy a beruházások csökkenni fognak, mivel a bányászok arra számítottak, hogy az új törvény mélyebb változást jelenthet.

"Valószínűleg elriasztja a meglévő üzemeltetőket az új projektek kidolgozásától, és elriasztja a külföldi bányászokat attól, hogy Maliban fektessenek be" - mondta Mucahid Durmaz, a Verisk (NASDAQ: VRSK ) Maplecroft vezető afrikai elemzője.

"Fennáll annak a veszélye, hogy az új bányászati ​​törvény az ék vékony vége lesz. A bányászokat aggodalommal tölti el a további igények lehetősége, például a meglévő szerződések újratárgyalása."

Forrás: Investing

Aranypont központ / Útvonaltervezés
Tervezze meg útját egyszerűen és gyorsan az Aranypontba.
Térkép/Útvonaltervezés
> GPS Koordináták

Kapcsolat, elérhetőségek

Aranypont budapesti
központi cím
1075 Budapest, Síp utca 12.
Nyitvatartásunk
hétköznaponként
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 17:00
Péntek: 08:00 - 13:00

Telefonos elérhetőségeink

Aranypont központi
ügyfélszolgálat
06 20 / 544 4189
Partnereink:
© 2014. Aranypont Magyarország Kft. | Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | GYIK - 6.7741